Dovolená Podgorica 2022
délka letu z Pardubic do cílové destinace 1 h 30 min
Vítejte ve městě Podgorica
Podgorica – hlavní město Černé Hory rozkládající se u soutoku řek Morača a Ribnica.
První zmínky o městě pochází z období 14. století a nutno říci, že patří k místům, kde se toho od středověkých osmanských dob příliš nezměnilo. Nicméně to neznamená, že se městě zastavil čas – právě naopak. Podgorica je místo plné životadárné energie
a zdejší lidé jsou typičtí svou pohostinností a přístupem k životu. Město tak krásně propojuje dnešní moderní dobu v souladu
s místní historií, kulturou i tradicemi, což jej činí vyhledávaným.

Mimo památky, které nabízejí bohaté kulturní vyžití, naleznete v hlavním městě také zábavní podniky, restaurace, kina, kluby
a bary, takže na své si zde přijde opravdu každý. Krásná příroda, hodinová věž, římský akvadukt, různorodé architektonické styly, pohostinnost, autentičnost, vstřícnost místních obyvatel
(v současné době žije v Podgorica přibližně 180 000 stálých obyvatel), čisté moře, neporušená příroda a hory – Podgorica má rozhodně co nabídnout!
Výhodná poloha hlavního města je ideální pro dovolenkový pobyt, a to v jakémkoliv ročním období. Město se nachází pouhých 30 kilometrů od prosluněných pláží a současně nedaleko lyžařských středisek. Zároveň svým návštěvníkům umožňuje vydat se na výlet v podstatě kamkoliv, a to díky tomu, že leží na křižovatce hned několika velkých silničních tahů a má vlastní vlakové nádraží. Příjemné je taktéž umístění a lokace mezinárodního letiště Podgorica-Golubovci, díky které se můžete ihned po příletu v klidu a pohodě ubytovat a jen chvíli poté se vydat do města.
Zajímavost
Co se týče časového posunu – není třeba se jej obávat. Černá Hora se nachází ve stejném středoevropském pásmu jako Česká republika. Jet lag neboli pásmová nemoc Vám tak při návštěvě této země rozhodně nehrozí!
5 důvodů proč Podgorica?
Časový posun
ČH se nachází ve středoevropském pásmu, takže jet lag Vám nehrozí.
Poloha
Přímořský stát na Balkánském poloostrově při pobřeží Jadranu.
Příroda
ČH je nedotčená turistickým ruchem. Potěší klidem, čistými plážemi i horami.
Kuchyně
Místní pokrmy jsou zdravé, výživné a postavené na kvalitních základech.
Zemědělství
Země proslulá pěstováním oliv a vynikajícím olivovým olejem.
Přímořský stát Černá Hora se nachází na Balkánském poloostrově při pobřeží oblíbeného Jadranského moře a čítá přibližně 620 000 stálých obyvatel.
Pokud se vydáme po stopách do historie tohoto státu, nepůjdeme příliš hluboko, respektive daleko. Jedná se totiž o jednu z nejmladších zemí kontinentu Evropy (samostatná Černá Hora vznikla dne 3. června 2006, a to rozdělením Srbska a Černé Hory na dva autonomní státy).
Černá Hora nabízí příjemné vyžití, a to nejen v rámci plážových aktivit. Pokud byste neměli při prozkoumávání malebné Černé Hory na něco zapomenout, je to rozhodně krajina a přírodní prvky této země malé rozlohou, avšak velmi zajímavé, co se týče možností. Černá Hora rozhodně potěší svým klidem a nedotčeností turistickým ruchem, což ocení nejen příznivci horské turistiky. Předností destinace jsou také rozlehlé a čisté pláže s tyrkysově modrým mořem, které si pochvalují cestovatelé z celého světa.
Hornatá krajina Černé Hory pak zaujme svými vápencovými horami a plošinami, zelenými lesy, kaňony a vodními plochami, které jsou v tomto státě hojně zastoupené.
Tip: Černá Hora je obklopena celkem šesti státy, přičemž sousedí konkrétně s Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Albánií a Kosovem. Pokud Vás a Vaše „cestovatelské boty“ tedy lákají třebas i tyto destinace – udělat si výlet do některé
z okolních zemí se doslova nabízí.
Podnebí v Černé Hoře má středomořské klima, které je charakteristické dlouhým a suchým létem a mírnou zimou. Počasí je celoročně převážně slunečné, přičemž průměrné denní teploty v přímořských oblastech se pohybují okolo 28 ℃ v létě
a v zimním období pak kolem 9 ℃.
V létě panuje v přímořských oblastech Černé Hory suché a teplé počasí. Pakliže se však vydáme do vnitrozemí – podnebí je více kontinentální a vyznačuje se velkými denními i ročními rozdíly teploty vzduchu, nízkými úhrny srážek a malou oblačností.
Zimy jsou v této oblasti mírné a poměrně deštivé.
Úředním jazykem Černé Hory je jazyk černohorský (černohorština) a jazyky pro úřední použití jsou: bosenský, srbský, albánský
a chorvatský.
Oficiální měnou je v Černé Hoře od 1. ledna 2002 euro, které se dělí na 100 centů.
Zajímavost: V Černé Hoře se platí eury, přestože země není doposud oficiálním členem Evropské unie.
Zimní královský palác – jedna z nejznámějších památek s nádhernou zahradou a původní mešitou z 16. století.
Most tisíciletí – zavěšený most vedený přes řeku Morača, který spojuje Bulvár Ivana Crnojeviće v centru Podgorice s hustě osídlenými vystavěnými mladšími čtvrtěmi, které se rozkládají na jeho okraji.
Národní park Durmitor – národní park, který vytvořil ledovec ve spojení s podzemními toky. Místo, kde můžete naplno pocítit
a poznávat místní obyvatele živočišné i rostlinné říše. Součástí parku je několik rozlehlých ledovcových jezer a mnoho turistických tras.
Budva – největší černohorské letovisko nacházející se v široké Budvanské zátoce, která nabízí více než 25 kilometrů pláží propojených promenádou.
Hodinová věž Sahat-kula – jeden z nejstarších symbolů města Podgoricka a krásná ukázka turecké architektury, která vznikla na konci 17. století.
Ostrov Sveti Stefan – oblíbené letovisko, jehož součástí jsou typické starobylé domečky s červenými střechami.
Černohorské národní divadlo – jedno z nejvýznamnějších kulturních míst nejen v Podgorice, ale také v celé Černé Hoře.
Pod Goricom – nejvýznamnější černohorský stadion.
Pljevlja – malebné město, které se nachází na severu země a dokáže Vás naprosto uchvátit svými minarety a nádechem Orientu.
Sveti Tripun – románská katedrála z 12. století.
Klášter Morača – pravoslavný monastýr nacházející se v údolí řeky Morača.
Kaňon Tary – ideální místo pro adrenalinové nadšence, kteří rádi sjíždí řeku nejen na raftech.
Kostel Sveti Djorde – kostel na úpatí vrchu Gorica s přilehlým hřbitovem z 11. století.
Bečići – letovisko, které sídlí necelé dva kilometry od Budvy nabízející luxusní hotelové resorty s krásnými výhledy a bohaté možnosti sportovního vyžití. Oblíbené jsou zde především vodní sporty, tenis či minigolf.
Velika Plaža – jak již sám název napovídá, jedná se o největší pláž Jadranského moře, v jejíž blízkosti vyvěrají minerální prameny. Ideální místo nejen pro své léčebné prameny, ale také prostor pro zkušené i nezkušené milovníky potápění
a šnorchlování.
Boka Kotorská – největší přírodní záliv na jihu Jadranu, který svým vzezřením připomíná známé norské fjordy.
Ulcinj – letovisko, jehož dominantou je mohutný hrad, mešita a arcibiskupský palác.
Porto Montenegro – starobylý přístav patřící mezi nejromantičtější a nejkrásnější lokace země.
Černohorská kuchyně je proslulá svou pohostinností místních obyvatel a charakteristická svou odlišností v oblasti vnitrozemí
a v oblasti pobřeží.
Místní pokrmy jsou zdravé, kvalitní a „opravdové“, jelikož země nevyužívá umělá hnojiva, pesticidy a nejde ani cestou geneticky upravených potravin. Poměrně vzácný přístup v dnešním uspěchaném a na výkon orientovaném světě. Nicméně tento postoj přináší plnohodnotnou stravu a samotné využívání kvalitních surovin se samozřejmě odráží nejen na výsledné chuti pokrmů, ale také na lidech samotných.
Jestli je něčím Černá Hora proslulá, tak rozhodně pěstováním oliv a olivovým olejem. Typickými pokrmy a plodinami, se kterými se v této zemi můžete setkat, jsou například:
- Pjeskavica – lahodná smažená placka z mletého masa.
- Čevapi – obdoba našeho oblíbeného čevapčiči.
- Džerica – šťavnatá grilovaná játra podávaná zpravidla spolu s krajícem čerstvého chleba.
- Čorba – oblíbená hustá polévka s kousky masa postavená na kvalitním zeleninovém základu.
- Pršut – sušená šunka, která se podává nakrájená na co nejužší plátky. Velmi oblíbená pochoutka se zde suší vysoko nad hladinou moře, a to v pohoří Lovćen.
- Balkánský salát – lehký a svěží salát, který je vrchu sypaný strouhaným balkánským sýrem.
- Riblja čorba – vynikající průzrační vývar, který se podávání obvykle s rýží.
- Japraki – závitky z listů vinné révy či listové kapusty, které se plní připravenou směsí mletého masa, rýže a koření.
- Rizoto – pokrm sestávající se z rýže a mořských plodů.
- Mořské i sladkovodní ryby – základ mnoha vynikajících pokrmů.
- Další hojně využívané suroviny: mangold, vinná réva, kapusta, fíky, sýry mnoha druhů,…
Přímořská versus kontinentální kuchyně v kostce: Co se týče přímořské kuchyně – je velmi podobná dalším středomořských kuchyním (základními surovinami jsou především: vařená zelenina, ryby a dary moře). Kontinentální kuchyně je více založená na mléčných výrobcích a obilovinách.
Pohostinnost a hodnoty aneb Charakteristické znaky Černé Hory
Pohostinnost, upřímnost a živá proudící energie – to všechno jsou vlastnosti typické pro Černohorce.
Pakliže Vás místní obyvatelé pozvou k sobě domů na čaj nebo šálek kávy – vězte, že pohostinnost a vlídnost je místním vlastní. Ať už se Vám pozvání domů dostane odkudkoliv, neostýchejte se při nandávání jídla, aby si hostitelé snad nemysleli, že Vám nechutná. Na oplátku a pro klid duše můžete přinést ke společnému stolu drobnou pozornost (pálenka, české pivo, sladkosti pro děti,…).
Velmi charakteristický je pro obyvatele Černé Hory důraz na rodinné hodnoty a kvalitu rodinných vazeb. Černohorci jsou také poměrně povídaví, takže nebuďte překvapeni, pakliže s Vámi započnou konverzaci na očekávaných i méně očekávaných místech.